Histoire&Collections : The Paint Guide for Figures of WWII

 A bejegyzés címe most kicsit becsapós, mert - sajnos-  csak a francia nyelvű kiadást sikerült beszereznem, gyakorlatilag a könyv nívójáról és hasznosságáról már önmagában sokat elárúl, hogy pusztán a képanyag alapján bátran ajánlanám bárkinek aki 2. vh.-ús figurák festésébe fut bele ebben a hobbiban.

figuras_konyv_hstoire_collection_004.jpg
Egy 82 oldalas kiadványt kapunk a pénzünkért cserébe, szerzője Joaquin Garcia Gazquez, az ő neve említésre került már az előző ismertetőnél - nyugodtan mondhatom, hogy egyike azon makettezőknek akiknek a munkáit próbálom követni - a bemuttott munkák és alkalmazott technikák itt is szövegesen ( igaz jelen esetben engem ez nem érint ,mivel nem beszélem a francia nyelvet ) és ahogy az egy referencia irodalomtól elvárható "step by step"képeken keresztül vannak prezentálva. töméntelen mennyiségű, jó minőségű fotó található a könyvben, egyértelműen ez az egyik erőssége.  Ahogy a címéből már kiderült második világháborús figurák festését ismerteti,a méretarány1:35,  ami viszont a címben nem szerepel, hogy mindezt akril festékekkel - ez a másik errőssége úgy hiszem ha figyelembe vesszük a jelenlegi festési trendet amerre a figurázás halad-, olajos technikákat nem fogunk ellesni.

 Elmondható, hogy az ismeretett munkából java részt pont azokat az információkat kapjuk meg amelyek segítséget nyújthatnak célzatosan azokhoz a munkafázisokhoz amelyek az estek  többségében a legnagyobb kihívást támasztják festés szempontjából az 1:35-ös méretarányban, úgy mint a fekete és fehér ruhák festése ( ugye tudjuk, hogy árnyékolás szempontjából nem egyszerű egyik sem ), a kopott bőr megjelenítése ( ezt egy gyönyörűen elkészített szovjet bőrkabátos harkocsizó figura prezentálja ) ,terepmintás ruha elkészítése, a testszín árnyékolása az arc különböző részein, egy pici figura konverziót is láthatunk illetve egy vignetta elkészűltébe is betekintést nyerünk, stb.... Másik fontos dolog és hiánya esetén szembeötlő, a fény /árnyék jelenség megfestését szinte minden fejezetben megfigyelhetjük és említésre kerül. A szemek festésést azért nem tettem a felsorolásba, mert az nagyon markánsan az a terület ahol mindegy milyen technikát mutatnak,a megszerzett tapasztalati gyakorlat nélkül nem fog menni sem így sem úgy ( szóval bocs srácok, 0-ás ecset és gyakorold :) ). Összességében az alkalmazott technikák prezentációján érezhető, hogy egy profi figura festő szeretne támpontokat adni kezdő vagy haladó figurásoknak,én ki merem jelenteni zseniálisan lett megszerkesztve a kiadvány főképpen a közvetített információk milyenségét figyelembe véve. És a sok SBS képsorozat mellé nagyon tényleg nem hiányzik a szövegértés, minden lekövethető tisztán, érthetően.

A múltkori könyv bemutatásánál is elsütötem egy angol kifejezést....ide kerüljön most a highly recommended :)!

figuras_konyv_hstoire_collection_005.jpgfiguras_konyv_hstoire_collection_006.jpgfiguras_konyv_hstoire_collection_007.jpgfiguras_konyv_hstoire_collection_008.jpgfiguras_konyv_hstoire_collection_009.jpgfiguras_konyv_hstoire_collection_010.jpgfiguras_konyv_hstoire_collection_012.jpgfiguras_konyv_hstoire_collection_013.jpg