Acción Press : Deutsches Afrika Korps

  Amíg várakozok az Alpine figura festő verseny eredményére ( következő hétfő ) megpróbálok 3 könyvet ismertetni, aki szemezgetett már esetleg velük,az tudja, hogy nem olcsó egyik sem -gyakorlatilag csak egy volt közülük amit 5 számjegyű összeg alatt sikerült beszerezni és az is, ott az utolsó példány volt- ellenben az ár/érték arány teljesen korrekt, jelen esetben referencia anyagot várunk és bizony azt is kapunk mindhárom esetben, méghozzá nem is akármilyet.

  A DAK könyvet elsősorban azért rendeltem meg mert az idei évben több olyan projektem is lesz terveim szerint, ami így vagy úgy az Afrikakorps-hoz köthető és van bennem egy egészséges kíváncsiság, hogy hasonló témakörben miképp dolgoznak a "nagyok". A könyv 4 diorámát és azok elkészültét mutatja be, "step by step", szöveges magyarázattal és képekkel egyaránt. A kiadvány 90 oldalas, ami behatárolja a lehetőségeket - és egyben azért az árát is elfogadhatóvá mérsékeli - tehát ne nagyon számítsunk olyan fejezetekre ami egy átfogó ismeretet adna az Afrika hadtest történetéről, listázná a használt haditechnikát, minden rész spártai egyszerűséggel az épp bemutatásra kerülő makettre és diorámára összpontosít, ez viszont professzionálisan történik.

dak_konyv_accion_press_006.jpg
  Érezhető talán kicsit, hogy Michel Perez és Javier Redondo munkái egyfajta -kicsit csúnyán megfogalmazva- "tölteléknek" kerültek be a könyvbe  a 2 nagy kaliber mellé, ettől függetlenűl elmondható, hogy egyértelműen hozzá tettek a színvonalhoz, nagyszerű és példaértékű munkákat mutatnak be ( PanzerII és MarderIII H ) profin levezetve a makett építését és festését valamint a dioráma elkészültét.

dak_konyv_accion_press_007.jpgdak_konyv_accion_press_008.jpgdak_konyv_accion_press_011.jpg
Mig Jimenez Diana-ját azt hiszem nem kell nagyon bemutatni, a legtöbben ismerjük már ha máshonnét nem is de a netről jó eséllyel. Bár több éves munka, ha beütjük Google keresőbe az SdKfz/6 Diana-t és végig nézzük az azóta elkészült maketteket, azt hiszem még most is elmondható róla, hogy erősen dobogó esélyes....talán nem véletlen, hogy az egyik piacvezető brand-nek az alapítója és egy másik piacvezető brand egykori húzó arca,az elvitathatatlan tehetségét tökéletesen tükrözi a könyvben bemutatott Diana. Nagyszerű fejezet, mind az építés , mind a festés részletesen , érthetően van végig vezetve, a "chipping" és "weathering" pedig....nos ha valaki szeretné megpróbálni Mig Jimenez mesterfogásait ellesni a könyv megadja rá a lehetőséget, a szerző egyszerűen és érthetően ismerteti , hogy mit-mivel-hogyan-miért csinál, ha valaki esetleg nem ért angolúl, nem kell , hogy lemondjon a kiadványról, az SBS képek önmagukért beszélnek és a háttérben többnyire látjuk milyen anyagok vannak épp használatban. Outstanding.

dak_konyv_accion_press_009.jpgdak_konyv_accion_press_010.jpg 
 Az utolsó fejezet a legnagyobb terjedelmű, egy meglehetősen komplex dioráma kerül bemutatásra, több járművel, több figurával, a mesterséges és természetes környezet elkészítését is ismertetve, elkövetője Joaquin Garcia Gazquez...azt hiszem kellőképpen és okkal kiújjongtam magam az előző fejezet ismertetésénél, talán elegendő ha csak annyit mondanék a könyv eme részéről,egyáltalán nem véletlen , hogy ez a munka került a kötet borítójára :).

dak_konyv_accion_press_012.jpgdak_konyv_accion_press_013.jpgdak_konyv_accion_press_014.jpgdak_konyv_accion_press_015.jpgdak_konyv_accion_press_016.jpg